Je koffiezetapparaat maakt lange dagen. Van ‘s ochtends tot ‘s avonds en van een relaxte zondag tot een drukke werkdag. Er lopen heel wat liters water en koffie door dat ding heen. Ook al zie je ‘t aan de buitenkant misschien niet: er zit vaak viezigheid in je koffiezetapparaat. Daardoor kan de koffie een muffe smaak krijgen en kan je apparaat zelfs stukgaan. Je koffiezetapparaat schoonmaken moet je dus gewoon soms doen. Hoe? Dat vertellen we je!
Stap 1: uit elkaar halen
Wat voor koffiezetapparaat je ook hebt: het schoonmaken begint bij het uit elkaar halen van je apparaat. Gebruik je een filterapparaat? Dan zijn de losse onderdelen vaak de koffiepot en het filterbakje. Maak deze goed schoon met een beetje afwasmiddel, warm water en een zacht sponsje. Bij een espressomachine doe je hetzelfde met het waterreservoir, de lekbak, de residubak en het rooster waar je je kopje op zet.
Stap 2: de binnenkant schoonmaken
Ga even met een doekje of de zachte kant van een schuursponsje langs de oppervlakken aan de binnenkant waar je bij kan. Daar komen namelijk ook vaak koffieresten of andere viezigheid terecht. Je kan er een beetje afwasmiddel bij gebruiken, maar spoel het dan wel goed na. Anders krijg je koffie met een zeepsmaak. Geen aanrader.
Stap 3: de ontkalker klaarmaken
In water dat uit de kraan komt, zit kalk. Niet per se slecht voor je gezondheid, maar het komt wel aan de binnenkant van je koffiezetapparaat terecht. En te veel kalkaanslag kan je koffie een vieze smaak geven of je apparaat zelfs beschadigen. Ontkalken dus, dat ding.
Welk middel gebruik je om te ontkalken?
Er zijn meerdere middelen waarmee je je koffiezetapparaat kan ontkalken. Zo zijn er speciale koffiemachine-ontkalkers. En bij veel volautomatische apparaten krijg je er reinigingstabletten of -poeder bij als je het apparaat koopt. Maar je kan het ook doen met azijn of citroenzuur. Beide zijn namelijk zuren die de kalk in je apparaat tegengaan. Ga je voor azijn? Meng dan 1 deel azijn met 2 delen water (dus bijvoorbeeld 250 ml azijn met 750 ml water). Doe er nooit pure azijn in. Bij citroenzuur is de basis ook water. Hier voeg je een flinke scheut citroenzuur aan toe, en klaar is je ontkalker.
Stap 4: ontkalken
Ontkalker in de aanslag? Dan kan nu het echte ontkalken beginnen. Giet je ontkalker in het waterreservoir van je koffiemachine. Of doe je reinigingstablet of -poeder in de machine. Heb je een filtermachine? Zet dan koffie zoals je het gewend bent, alleen dan zonder de koffie. Bij een espressomachine is er vaak een reinigingsprogramma ingebouwd. Dat kun je gewoon aanzetten. De machine doet dan de rest. Niet vergeten om er even iets onder te zetten om het schoonmaakwater op te vangen.
Stap 5: spoelen
Azijn heeft natuurlijk niet echt een lekkere smaak. En andere schoonmaakmiddelen wil je liever ook niet in je eerstvolgende bakje koffie terugvinden. Daarom is het heel belangrijk om je apparaat goed na te spoelen als je ‘t ontkalkt hebt. Een espressomachine doet dat automatisch. Maar bij je filterapparaat moet je er zelf even 2 of 3 keer schoon water doorheen laten lopen.
Je koffiezetapparaat is schoon!
Het is misschien niet het allerleukste klusje, maar je hebt het toch maar mooi weer even gedaan. Want zelfs de allerbeste koffiebonen worden niet een lekker bakje koffie als je machine vies is. Wedden dat je koffie nu nog lekkerder smaakt?