Arabica vs Robusta koffiebonen: wat is het verschil?

“100% Arabica bonen!” zie je vaak op een zak koffiebonen staan. En de naam Robusta ben je ook wel eens tegengekomen. Er bestaan meer dan 100 soorten koffie, maar deze twee zijn veruit het bekendst. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen? En welke moet jij kiezen? Arabica vs Robusta: we zetten ze voor je naast elkaar.

Waar komen Arabica en Robusta koffiebonen vandaan?

Arabica en Robusta komen van verschillende koffieplanten: de Coffea Arabica en de Coffea Robusta. Deze twee planten hebben verschillende wensen als het gaat om een ideaal klimaat. De Arabica plant groeit op grote hoogte: tussen de 1300 en 1500 meter. De Robusta hoeft niet zo hoog, 900 tot 1000 m is hoog genoeg.

De smaak van Arabica koffiebonen

De meeste koffieliefhebbers vinden Arabica bonen lekkerder. De smaak van Arabica bonen is een stuk verfijnder. Dat komt doordat er meer oliën zitten in de boon zelf, waardoor ze een meer fruitige, pittige of zoete smaak kunnen hebben. Arabica bonen zijn daardoor zachter van smaak en zijn een stuk complexer dan Robusta koffiebonen.

De smaak van Robusta koffiebonen

Robusta bonen hebben een wat zwaardere smaak. De smaak is sterk en vrij bitter. Daarom worden Robusta bonen vaak gebruikt voor oploskoffie. Robusta koffiebonen worden ook voor gewone koffie gebruikt, maar dan eigenlijk altijd in een blend met Arabica bonen. Het zoete van de Arabica bonen met het krachtige van de Robusta is vaak een heerlijke combinatie.

Het cafeïnegehalte in Arabica vs Robusta

Een koffieplant maakt cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen ziektes en parasieten. Op grote hoogte zijn er minder ziektes en parasieten. Daarom heeft een Arabica plant minder cafeïne nodig dan de Robusta plant. Omdat de Robusta plant lager groeit en dus meer ziektes en parasieten van zich af moet slaan, zit er ook meer cafeïne in Robusta bonen. Nog een reden waarom deze bonen ideaal zijn voor bijvoorbeeld oploskoffie.

Arabica: de meest gebruikte koffieboon

Zoals je hierboven hebt gelezen, is Arabica de populairste koffieboon. Arabica koffie heeft een genuanceerdere en zachtere smaak dan Robusta koffie. En terwijl Arabica bonen duurder zijn, worden ze toch het meest verbouwd en gebruikt.

Het beste van twee werelden

Waar is Robusta koffie dan nog goed voor? Nou, het hogere cafeïnegehalte waar we het eerder over hadden bijvoorbeeld. Een blend met wat meer Robusta bonen kan je ‘s ochtends net de oppepper geven die je nodig hebt. Zoek je die koffie met een beetje extra pit? Dan is de Folk koffie – onze blend met Robusta bonen – wat voor jou!

Robusta bonen zijn ook handig in oploskoffie en in koffies met veel melk zoals latte macchiato of cappuccino. Met Robusta bonen proef je de koffiesmaak er nog duidelijk doorheen. Als klap op de vuurpijl zorgen Robusta bonen ervoor dat je die mooie schuimlaag op je espresso krijgt. Ook niet onbelangrijk!

Kies je voor Arabica of Robusta?

100% Robusta koffiebonen zijn dus niet heel lekker, ook al ben je een liefhebber van sterke koffie. Als je van koffie met een stevige smaak houdt, kom je uit bij een blend van Arabica en Robusta. Het grootste gedeelte van de blend zal dan alsnog uit Arabica bonen bestaan. Benieuwd naar onze blends? Je bekijkt ze hier.