Welke soorten koffie zijn er?

De 14 bekendste koffiesoorten op een rijtje

In een hippe koffietent zit je naar de kaart te staren. Wel 14 verschillende soorten koffie staan erop. Cappuccino ken je, maar een affogato… watte? En wat is eigenlijk het verschil tussen een ristretto en een espresso? En zijn latte macchiato en latte hetzelfde? – Dat is dus niet zo. We leggen je graag uit welke verschillende soorten koffie er zijn. Maar je mag natuurlijk nog wel de cappuccino kiezen.

We verdelen de koffiesoorten in 3 categorieën: zonder melk, met melk en koud. Daar wordt het lekker overzichtelijk van.

Zonder melk

Eigenlijk zijn alle koffies gebaseerd op espresso. Zo ook de koffies zonder melk. Deze koffies zijn altijd zwart en bedoeld voor mensen die wel van een sterke koffiesmaak houden.

 • Ristretto
 • Espresso
 • Doppio
 • Americano
 • Lungo

Met melk

Vind je gewone koffie iets te bitter? Dan kun je melk toevoegen aan je koffie. Of dat nou havermelk, sojamelk of koemelk is: hoe en hoeveel melk je toevoegt, maakt veel verschil.

 • Espresso macchiato
 • Cappuccino
 • Latte
 • Cortado
 • Flat white
 • Latte macchiato

Koud

Als het buiten warm is, heb je misschien niet altijd zin in een gloeiend hete koffie. Maar gelukkig zijn er ook genoeg koffies die koud zijn.

 • IJskoffie
 • IJscappuccino
 • Affogato

Benieuwd wat dan precies het verschil is tussen al deze koffiesoorten? Ook dat leggen we je uit. Van ristretto tot affogato. Komen ze.

Koffiesoorten zonder melk

Ristretto

15 ml espresso
De allersterkste koffie die je kunt krijgen. Dus ben je niet vooruit te branden? Bestel dan een ristretto! Een ristretto heeft dezelfde bereidingstijd als een espresso, maar dan met minder water. Daardoor is een ristretto-shotje nog sterker dan een espresso.

Espresso

20-30 ml espresso
De basis van elke koffie. Als je van een sterke smaak houdt, dan is de espresso de koffiesoort voor jou. Bij een espresso kun je ook goed het verschil in bonen proeven. Bijvoorbeeld tussen Arabica en Robusta bonen.

Lees ook: Arabica vs. Robusta koffiebonen: wat is het verschil?

Doppio

Dubbele espresso
Een echte koffieliefhebber, maar wil je graag iets langer genieten dan maar 1 of 2 slokken? Dan is de doppio iets voor jou. De naam zegt het al: het is een dubbele. Espresso, welteverstaan.

Americano

Espresso + water
Amerikanen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa kwamen, vonden de Italiaanse espresso vaak wat te sterk. Daarom lengden ze ‘m aan met heet water. De Americano was geboren. Traditioneel hou je een verhouding van 1:1 aan (dus evenveel water als espresso), maar sommige mensen vinden dat nog te sterk en maken de americano met een verhouding van 1/3 espresso en 2/3 water.

Lungo

50-90 ml koffie
Een lungo is eigenlijk een uitgerekte (lange) espresso. Je gebruikt dezelfde hoeveelheid koffie, maar meer water. Is het dan hetzelfde als een americano? Nee, want bij de lungo loopt al het water door de koffie heen. Bij een americano komt het water er pas later bij.

Koffiesoorten met melk

Espresso macchiato

Espresso + melkschuim
Voor als je gek bent op koffie, maar espresso net iets te sterk vindt. Bij een espresso macchiato krijg je twee theelepels opgeschuimde melk bovenop je espresso.

Cortado

Espresso + 60 ml melk(schuim)
Een cortado is eigenlijk een iets sterkere, kleinere versie van de cappuccino. Dus drink je graag koffie met opgeschuimde melk, maar is een cappuccino iets te veel volume voor je? Ga dan eens voor een cortado.

Cappuccino

Espresso + opgeschuimde melk
Toch wel de bekendste koffiesoort met melk. Een cappuccino is een dubbele espresso met opschuimde melk. De melk wordt opgewarmd en opgeschuimd in een kannetje. Een deel van de warme melk schenk je dan in de koffie, het laatste – het melkschuim – komt bovenop de cappuccino. En met een beetje geluk krijg je er ook nog mooie latte art bij.

Flat white

50-60 ml espresso + opgeschuimde melk
De flat white lijkt heel erg op een cappuccino, maar is iets sterker. In verhouding zit er meer koffie en minder opgeschuimde melk in een flat white. Lekker dus als je een cappuccino iets te ‘melkig’ vindt.

Latte

Espresso + dunner opgeschuimde melk
Ook een latte lijkt op een cappuccino, alleen bij een latte krijg je juist meer melk. De melk wordt alleen minder hard opgeschuimd zodat hij wat dunner is. Meer melk dus, en minder sterke koffiesmaak.

Latte macchiato

250 ml melk + espresso
Het verschil tussen de latte en de latte macchiato is de volgorde. Bij de latte komt eerst de espresso, bij de latte macchiato eerst de melk. Door de espresso er later voorzichtig bij te schenken, krijg je 2 lagen. En dat ziet er natuurlijk prachtig uit.

Koude koffiesoorten

IJskoffie

IJskoffie is de koude variant van een espresso. Zo simpel maak je ‘m ook: een shot espresso in een glas en wat ijsblokjes erbij. Die doen dan vanzelf hun werk. Rietje erin en je koude koffie is klaar!

IJscappuccino

Ja, eigenlijk gewoon de ijs-versie van de cappuccino. Niks meer en niks minder. Je maakt eerst een cappuccino en doet daar ijs bij. Wel weer met een rietje drinken natuurlijk.

Affogato

Een affogato is een toetje. Als je een affogato bestelt, krijg je een shot espresso met een bolletje vanille-ijs. Als je lang genoeg wacht kun je deze ook met een rietje drinken, maar het is lekkerder als het ijs nog een beetje intact is.

Voor welke soort koffie ga jij?

Zo, nu ben je weer heel wat koffietermen rijker. De volgende keer in dat hippe koffietentje maken ze jou niks meer wijs. Welke koffiesoort je ook het lekkerst vindt: geniet van je bakkie!